Gilleleje – Flugtruter og Fangenskab
I oktober 1943 bliver Gilleleje pludselig en flugtrute for danske jøder som forsøger at komme i sikkerhed i Sverige som var neutrale under 2. verdenskrig.
I løbet af få dage lykkedes det at skjule over 1.400 jøder i Gilleleje by, bl.a. i kældre, hølofter, hos slagtermesteren, private lejligheder og kirkeloftet på Gilleleje kirke.
I frygt og desperation valgt flere jødiske familier at lade deres små børn blive i Danmark hos kristne familier, de såkaldt ”gemte børn”. Den yngste var kun 6 uger gammel.
En af de hastigt organiserede flugtruter, var med skonnerten M.A. Flyvbjerg, anført af den kun 28-årige Gunnar Flyvbjerg, som indvilligede i at sejle jøder til Sverige.
Da rygtet om denne flugtmulighed nåede de mange hundrede jøder som gemte sig i Gilleleje, udbrød kaos og der opstod et stormløb mod molen, hvor alle prøvede at komme ombord.
Pludselig hørtes en råben – Gestapo kommer, Gestapo kommer og alle gik i panik – og ikke uden grund.
Lederen af Gestapos afdeling i Helsingør den tyske SS-officer Hans Juhl med øgenavnet Gestapo-Juhl, gjorde alt hvad der stod i hans magt for at fange de flygtende danske jøder.
Det blev således et kapløb med tiden om at få så mange jøder sendt afsted på fiskekuttere til Sverige. Og den 6. oktober gik det galt, og mere end 60 jøder blev fanget på kirkeloftet i Gilleleje kirke. Disse blev via Frøslevlejren sendt videre til KZ-lejren, Theresienstadt tæt på Prag i Tjekkiet.
Dramatiske fortællinger om heltegerninger, forræderi og skæbnesvangre valg bliver vagt til live på denne byvandring i det gamle Gilleleje. På ruten kommer vi også forbi nogle af de 7 bronzeplader placeret på centrale lokationer for begivenhederne i oktober 1943.