Gilleleje – Flugtruter og Fangenskab
I oktober 1943 blev Gilleleje en vigtig flugtrute for danske jøder, der forsøgte at undslippe til sikkerhed i Sverige, som forblev neutralt under Anden Verdenskrig.
På få dage lykkedes det byens beboere at skjule over 1.400 jøder i kældre, hølofter, baglokaler og private hjem – endda på kirkeloftet i Gilleleje Kirke. I desperation efterlod nogle jødiske familier deres børn hos danske kristne familier, de såkaldte “gemte børn,” hvoraf det yngste blot var seks uger gammelt.
En af flugtruterne blev ledet af den kun 28-årige skonnertkaptajn Gunnar Flyvbjerg, som påtog sig den farefulde opgave at sejle jøder til Sverige. Da nyheden om denne flugtmulighed spredte sig, udbrød kaos, og jødiske flygtninge stormede mod molen i håb om en plads ombord. Men panikken steg hurtigt, da råbet “Gestapo kommer, Gestapo kommer!” lød i natten.
SS-officeren Hans Juhl, også kaldet “Gestapo-Juhl,” ledte Gestapo-afdelingen i Helsingør og satte alle ressourcer ind for at fange de flygtende jøder. Det blev en kamp mod tiden for at få så mange som muligt over Øresund i fiskekuttere. Men den 6. oktober gik det galt, og over 60 jøder blev fanget på kirkeloftet i Gilleleje Kirke. De blev sendt videre til Theresienstadt-lejren i Tjekkiet efter en mellemlanding i Frøslevlejren.
På denne bevægende byvandring i Gilleleje bliver historier om mod, forræderi og skæbnesvangre beslutninger vækket til live. Vi besøger også nogle af de syv bronzeplader, der markerer centrale steder fra oktober 1943, og mindes dem, der risikerede alt for friheden.
Varighed: 60-70 min. | Pris: 170 kr. pr. person