Jødiske byvandringer i København, Dragør og Gilleleje

På vegne af Dansk Zionistforbund har vi fornøjelsen af at invitere dig med på en række spændende byvandringer med en jødisk vinkel. Initiativet er støttet af Kulturministeriet, og alle ture er med Charlotte Thalmay som guide. 

NB: Vi gør opmærksom på, at dette gratis tilbud kun gælder de jødiske ture, og kun på de nævnte datoer på denne side. 

Tryk på en af de blå knapper for at tilmelde dig en ønsket dato. Alle ture er som sagt gratis, men der er kun plads til 20 personer pr. tur og max 3 deltagere pr. booking.

Det er først til mølle, så skynd dig at booke. Turene bliver gennemført i al slags vejr, så husk paraply og regnfrakker.
Ønsker du at booke for en hel gruppe, så kontakt mig på e-mail: charlotte@byvandring-i-kbh.dk

Det Jødiske København

Turen starter foran synagogen, Krystalgade 12

På denne byvandring i Det Jødiske København introduceres historien om de danske jøder, som går tilbage til 1622, hvor de første jøder blev inviteret til at bosætte sig i Danmark af Chr. 4.

Du vil blive du klogere på store jødiske personligheder som Niels Bohr og Georg Brandes. Ligeledes er der interessante fortællinger om brødrene Isak og Philip Heyman.

Naturligvis kommer vi ind på den dramatiske flugt til Sverige i okt. 1943. Hvad skete der med de mange toraruller som blev efterladt i synagogen? Og hvad med alle de jøder som ikke nåede at flygte til Sverige, men i stedet blev sendt til KZ-lejren Theresienstadt. Hør deres historie fra en meget personlig vinkel.

Hør samtidig historien bag de efterhånden meget udbredte ”snublesten”, som vi passerer på vores vej. Projektet har kørt i flere år nu, og flere og flere snublesten bliver lagt i hele landet i samarbejde med kommuner og private.

Gå hjem, med forståelsen for, hvordan livet ser ud i nutidens danske samfund, set med jødiske øjne. Dette indeholder desværre også fortællingen om terrorangrebet mod synagogen i februar 2015. En begivenhed som har efterladt det jødiske samfund i en vanskelig situation som kræver stor sikkerhed.

Dragør i medgang og modgang

Turen starter på Kongevejen 2, 2791 Dragør

Dragør er en romantisk by med smukke, gule, stråtækte huse og en storslået udsigt til Øresundsbroen og Sverige på den anden side.

Jødernes flugt i oktober 1943
På denne byvandring vil du høre om hvordan denne fiskerbyen i løbet af nogle dramatiske dage i oktober 1943, blev omdrejningspunkt for mere end 700 danske jøders desperate flugt med fiskekuttere til Sverige. Min egen farmor og dengang 8-årige far, blev holdt skjult i et lille fiskerhus i byen, og måtte i nattens mulm og mørke løbe ned og gemme sig under dækket på en af Dragørs fiskerbåde, mens tyske soldater patruljerede.

Mens vi går rundt i Dragørs  gyder, vil disse og mange andre fortællinger om jødernes mirakuløse flugt til Sverige blive fortalt.

Gilleleje – flugtruter og fangenskab

Turen starter ved Gilleleje Kirke, Gilleleje Hovedgade 43

Gilleleje, som ligger på toppen af Sjælland, var fra 1500-tallet en aktiv fiskerby. I nyere tid har byen også været et yndet sted for sommerhuse og feriegæster. 

I oktober 1943 blev Gilleleje, helt uden varsel, omdrejningspunkt for desperate jødiske flygtninge som søgte en flugtrute til Sverige. Næsten 2.000 jøder kom med tog, til fods, eller på cykel til Gilleleje og store dele af byen måtte inddrages for at gemme de mange jøder. 

En del af dem, over 80 personer blev gemt på kirkeloftet, mens de ventede på en sejlmulighed. Pludselig kom tyskerne og der var ingen mulighed for at undslippe. Hvad der blev deres skæbne vil blive fortalt under turen.

I 2013 blev der lagt 7 bronzeplader på forskellige steder som havde betydning for byens indsats for at hjælpe de mange jøder. Disse mindeplader danner rammen om denne byvandring, hvor  mange heroiske fortællinger fra oktoberdagene i 1943 bliver delt. Hør bl.a. historien om de gemte børn og modstandsbevægelsens dristige engagement med at skjule og fragte jøder til Sverige.